Fra søppel til råvare: Gir avfallet nytt liv på nye måter
Bodø/Glimt utfordret dem. Så har ballen bare rullet. Sammen med næringslivet gjør nå gjenvinningsselskapet Iris Produksjon stadig mer avfall om til ressurser.
I Iris ombrukssentral i Bodø står flotte byggevarer på rekke og rad – som parkett, isolasjon, dører og maling. Det meste er brukt før, men slett ikke oppbrukt. Andre ting er nye, men blitt til overs fra byggeprosjekter. Likevel ville det meste av det som står her, tidligere blitt til avfall.
– Byggebransjen står for store utslipp. Vi ønsker å bidra til å gjøre den mer sirkulær, gjennom å gjøre det enklere for alle å velge brukte materialer.
Det sier André Svendsen, daglig leder i Iris Produksjon, som sørger for å ta imot og behandle avfallet i Salten-regionen.
Action Now sparket i gang ombruksprosjekt
Ombrukssentralen er en av få av sitt slag i landet, og på mange måter et resultat av Bodø/Glimts bærekraftsprogram Action Now, som Iris Produksjon er en del av.
Action Now ble startet av fotballklubben i 2019, og er deres forpliktelse til positiv samfunnsutvikling og handlinger som skaper stolthet – både blant befolkning og næringsliv.
Da fotballklubben begynte å planlegge sin nye storstue, flagget de tidlig et ambisiøst mål om å bruke 75 prosent brukte byggematerialer. De tok derfor kontakt med sine bærekraftspartnere i avfallsbransjen – Iris Produksjon og søsterselskapet Retura Iris – og utfordret dem på å etablere en markedsplass for brukte byggevarer.
– Vi hadde aldri gjort noe slikt før, og klødde oss litt i hodet. Men gjennom Glimts nettverk fikk vi diskutert hvordan vi kunne løse dette sammen med næringslivet, forteller Svendsen.
Han peker på at bærekraftsmål 17 – samarbeid for å nå målene – har vært nøkkelen til alt det spennende som nå skjer hos dem innen ombruk.
Reddet reoler fra spikerskjebne
Selv om byggingen av Bodø Storstue ble satt på vent, hadde ombruksideen tent en gnist i byen. Da Kirkens bymisjon skulle inn i nye lokaler med sitt «Værekraftsenter» i fjor, ba de Iris Produksjon om hjelp til å skaffe dem mest mulig gjenbruksmaterialer.
– Vi tromlet sammen de som ville bidra fra byggebransjen, og satte opp en liten butikk, hvor Kirkens bymisjon hentet det de skulle ha. De dyttet oss videre i denne satsingen, og i år har det tatt skikkelig av, fastslår Svendsen.
Den engasjerte lederen kan fornøyd ramse opp en lang liste av initiativ, i tillegg til ombrukssentralen som nå er oppe og går.
Som da Coop Nordland skulle flytte byggevarebutikken sin tidligere i år, og utfordret Iris Produksjon på å selge de gamle reolene.
– Det ga bedrifter i Salten-regionen mulighet til å skaffe seg kvalitetsinnredning til en overkommelig pris. Det gjorde at 45 tonn med flotte hyller gikk til ombruk framfor å bli til spiker – og det var mer lønnsomt for oss enn å selge det som skrapmetall, forteller Svendsen.
Når Gjenbruksuka går av stabelen i høst, vil ei rivningsklar gate i Bodø bli gjort om til ei ombruksgate.
– Her inviterer vi alle til å kjøpe blant annet vinduer, dører, parkett, kjøkkeninnredning og takstein på stedet. Det vil gjøre at vi unngår mange tonn avfall, i tillegg til at vi sparer kostnader og utslipp knyttet til transport.
Gjenbrukte masser vekker oppsikt
Et annet gjenbruksprosjekt som har fått mye oppmerksomhet, er Sjøgata-prosjektet – et samarbeid mellom Iris Produksjon, Bodø kommune, Veinor og Nordasfalt.
Siden Bodø ble bombet under krigen, ligger det store områder med forurensede masser i grunnen, som må håndteres når man skal i gang med bygging. Tidligere har massene endt sine dager i Iris’ deponi – men gjennom det innovative samarbeidsprosjektet kan steinen i stedet få et nytt og nyttig liv som fyllmasse.
– Ved at graveentreprenøren har gravd på en litt annen måte, har steinen i massene vært egnet for å gjenbrukes. Deretter har vi siktet ut steinene fra massene, slik at det forurensede materialet ligger igjen på deponiet. Så har vi sendt steinen videre til Nordasfalt, som har gjort den om til singel – som Bodø kommune nå kan bruke i grøfter, forteller Svendsen.
Dermed har de spart både naturinngrep og transport av nye masser, som regionen har et stort underskudd av.
Alle må endre seg
Svendsen konstaterer at interessen rundt ombruksprosjektene deres er stor, og heiaropene er mange. Han poengterer samtidig at ombruk som konsept på ingen måte er nytt.
– Det var jo noe alle drev med fram til 80-tallet. Men i dag er alt blitt veldig spisset. Du får ikke pristilbud fra en snekker på å legge brukt parkett – og de som skal demontere ting, er ikke vant til å gjøre det med tanke på ombruk. Alle må endre seg litt for at vi skal bli mer sirkulære, og det er noe som tvinger seg fram, fastslår han, og fortsetter:
– Det er utrolig gøy å jobbe i avfallsbransjen, for det begynner virkelig å skje ting. Og det er så mange muligheter – gjerne lokalt.
Han påpeker at satsingen deres på å løfte avfallet til en ressurs, også gjenspeiler seg i forretningsideen deres.
– Tidligere skulle vi være Nord-Norges fremste produksjonsbedrift innen resirkulering av avfall. Nå skal vi være Nord-Norges fremste leverandør av sirkulære råvarer. Det er råvarer vi skal motta, behandle og sende fra oss.
Sprer engasjement og selvtillit
Han er ikke i tvil om at Action Now har vært viktig for alt det nyskapende som nå skjer innen bærekraft i Bodø.
– Jeg har blitt overrasket over hvor stort Bodø/Glimts bærekraftsengasjement er – og det engasjementet har de spredd i næringslivet. Glimt er en pådriver, og de gir oss et verdifullt nettverk. Det er i Action Now-nettverket vi har møtt mange av de aktørene som vi samarbeider med i prosjektene våre, sier Svendsen.
Han poengterer at fotballklubbens gode resultater også smitter over på resten av byen.
– Når Glimt klarer å gjøre det så bra på fotballbanen, får vi også større selvtillit. Det gjør at vi tør å tenke litt større enn det vi vanligvis ville ha gjort.
Fakta om Iris Produksjon
Håndterer alt avfall som blir samlet inn av husholdnings- og næringsrenovasjon i Iris-konsernet, og drifter det eneste deponiet i Salten.
Med miljø og kvalitet i fokus jobber Iris Produksjon kontinuerlig med å hente ut og bearbeide ressurser i avfall på best mulig måte.
Har en visjon om å være Nord-Norges fremste leverandør av sirkulære råvarer.