Former framtidens by rundt kaffebordet

Bilde fra kampanjefilm.

Å inkludere innbyggerne er avgjørende når Norconsult utvikler byen. Gjennom Bodø/Glimts Action Now-program har de blant annet arrangert popup-kafé for sykehjemsbeboere.

Ved Sentrum Sykehjem i Bodø er det kaffe i koppene, kake på fatene og prat og allsang rundt bordene. Beboerne er på popup-kafé denne kvelden, sammen med en gjeng fra Norconsult i Bodø. Både for å ha en trivelig stund sammen – men også for å gi verdifulle innspill til rådgiverselskapets arbeid med framtidens sykehjem og omsorgsboliger.

– Som arkitekter må vi omsette behov til form. Da er det kjempeviktig å få innspill fra folk som faktisk sitter på erfaringen, konstaterer arkitekt Vebjørn Joakimsen. 

Kollega Monika Urud stemmer i: 

– En slik popup-kafé er en fin anledning til å snakke om hvordan beboerne opplever deres sykehjem, dra lærdom av deres erfaringer, og selv oppleve hvordan rommene fungerer. 

Rom for alle 

Kafékvelden har blitt til som en del av Bodø/Glimts Action Now-program, som Norconsult er en del av. Action Now ble startet av fotballklubben i 2019, som deres forpliktelse til positiv samfunnsutvikling og handlinger som skaper stolthet – både blant befolkning og næringsliv. 

Action Now-partnerne velger seg ut ett bærekraftsmål å fronte. For Norconsult var bærekraftsmål 11 – bærekraftige byer og lokalsamfunn – et naturlig valg. Dette målet handler om å gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige. 

– Vi jobber mye med sosial bærekraft. Det kan for eksempel handle om at alle kan være til stede gjennom universell utforming. Men det kan også handle om å åpne rom for alle, forteller Joakimsen.


De trekker fram prosjektet «Inkluderende arktiske byrom» som eksempel, hvor både barn og eldre kom med innspill på hvordan et lekeplassområde skulle utformes. Resultatet ble en lekeplass med flere innganger, som blir del av en naturlig passasje for flere enn bare de som leker.

– Det er en møteplass med rom for lek, og hvor du i større grad blir invitert inn. Det blir benker og også tak enkelte steder, og du sitter ikke på utstilling. Det gjør at du kan være en del av det sosiale, også dersom du selv ikke kan delta i leken på grunn av funksjonsnedsettelser eller alder.

Monika Urud legger til:

– Sosial bærekraft handler ofte om å tenke litt utenfor boksen, slik at vi får til bygninger og møteplasser som gir noe mer enn det konkrete rommet. Vi vil at folk skal trives i rommet vi lager, og føle velbehag.

Må skape gode møteplasser
Det samme gjelder for sykehjem, som tradisjonelt har vært svært institusjonspreget. 
 
– Et sykehjem eller en omsorgsbolig er ofte det siste bostedet ditt, og det siste stedet familie og venner møter deg. Da må vi skape gode plasser og aktiviteter, hvor du føler at du er en del av et samfunn, sier Urud.

Norconsult tar med seg mange verdifulle innspill videre fra popup-kafeen på Sentrum sykehjem.


– Flere framhevet hvor viktig det er å legge til rette for gode møteplasser der eldre skal bo. Det kom også tydelig fram at de som jobber der, gjerne skulle hatt flere hender. Da må vi tenke annerledes rundt hvordan vi bygger omsorgsboliger framover, sier Tove Ovesen, avdelingsleder for arkitektur i Norconsult. 

Hun poengterer at det både er lærerikt å hyggelig å omgås en generasjon med masse livserfaring. 

– Kanskje kan man bygge slik at både eldre og unge kan bo «sammen» og dra nytte av hverandre på tvers av generasjoner? 

Inspirerer hverandre til å gjøre en forskjell 

De ser ikke bort fra at det kan bli flere kaféinitiativ i framtiden. Tidligere har Norconsult også ryddet Bodøelva for søppel, som en del av Action Now-aktivitetene.

– Vi har bærekraft med oss i alt vi gjør, så kanskje vi velger oss ut et annet bærekraftsmål? Vi jobber for eksempel mye med energieffektive bygg og transformasjon av eksisterende bygningsmasse, sier Joakimsen.

Norconsult har vært med i Action Now-programmet siden oppstarten, og ser det som helt naturlig å være en del av Glimts bærekraftsprogram. De setter stor pris på nettverket de er blitt en del av, på tvers av lokalmiljøet og ulike bransjer. 

– Vi inspirerer hverandre, og får både dele av vår kunnskap og lære av andre. Og så blir det en kappestrid om hvem som er best – noe som bidrar til at vi gjør en forskjell, gjennom både små og store tiltak, påpeker Urud.  


Mer enn fotball 

De er ikke i tvil om at fotballklubben er viktig for byen – og at Bodø/Glimt er mer enn fotball. 

– Glimt fronter veldig mange gode verdier. De bruker posisjonen og nettverket til å bidra til samfunnet og skape noe bra. At suksessen ikke har gått dem til hodet, er fantastisk, fastslår Joakimsen.

Nå ser de fram til flere jubeldager sammen med det gule laget.

– Folk har virkelig tatt eierskap til Glimt. Bodø er en liten by, og når det er kampdag, er det gule flagg overalt. Vi er ordentlig stolte av klubben vår og det de gjør, både på og utenfor fotballbanen.

 
 

Fakta om NORCONSULT AS 

  • Et ledende nordisk rådgiverselskap med om lag 6 300 medarbeidere fordelt på rundt 140 kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Island, Polen og Finland. 

  • Kombinerer ingeniørfag med arkitektur og digital kompetanse, på tvers av små og store prosjekter i privat og offentlig sektor, innen infrastruktur, energi og industri, bygg, eiendom og arkitektur.  

  • Børsnotert på Oslo børs siden november 2023 og har hovedkontor i Sandvika utenfor Oslo. 

  • I Region Nord har Norconsult 280 arkitekter og rådgivende ingeniører. Norconsults kontor i Bodø har rundt 85 ansatte med spisskompetanse innen arkitektur, tekniske systemer, bygg og samfunnsteknikk.


 
Forrige
Forrige

Fra søppel til råvare: Gir avfallet nytt liv på nye måter 

Neste
Neste

Stjernelaget deltar på Landsturneringen