Skip to content

Unikt samarbeid i Sør-Afrika

Publisert 8. februar 2021


Bodø/Glimt og det sørafrikanske fotballakademiet Ubuntu inngår et unikt samarbeid. Et samarbeid for fremtiden.

Et lite år etter at hele verdens øyne var rettet mot Sør-Afrika under fotball-VM i 2010 gikk en liten gjeng sammen for å realisere drømmen til Michael Jenkins. Drømmen var å starte et fotballakademi som skulle utvikle mer enn bare gode fotballspillere.

For english version click here

Resultatet ble Ubuntu Football Academy. I ti år har de utviklet fotballspillere til toppklubbene i Sør-Afrika, men aller viktigst; I ti år har de utviklet gode ledere. 

En spiller fra et av Ubuntus lag i kamp mot Ajax Cape Town

– Vi mangler gode forbilder for unge menn i Sør-Afrika. Vårt viktigste oppdrag er å hjelpe unger til å bli trygge og gode menn som kan bygge et trygt hjem for sin familie, sier Jenkins. 

Ser mot nord

I dag er det nøyaktig ti år siden Ubuntu hadde sin første trening i den ene av landets tre hovedsteder, Cape Town. Det feires selvfølgelig på sørspissen av det afrikanske kontinentet, men noe redusert på grunn av koronaherjingen i landet. Blant annet feires det med nyheten om at Bodø/Glimt og Ubuntu starter et unikt samarbeid. 

– Vi er svært glade for at vi har innledet samarbeidet med Ubuntu. Vi ser et stort potensiale, ikke bare relatert til det sportslige, men til klubbenes sosiale verdier og engasjement, sier daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen. 

«Mer enn en fotballklubb» har vært et viktig budskap for Bodø/Glimt en god stund. Særlig klubbens engasjement for miljøet og «Action Now» har blitt godt lagt merke til i Sør-Afrika. 

– Vi så etter en klubb der våre beste spillere kan dra for å få den beste utviklingen utenfor Sør-Afrika, men først og fremst så vi etter en klubb som hadde de samme verdiene som oss. Glimts «Action Now»-engasjement er unikt. Vi er unike. Glimt er unike. «Perfect match», sier Jenkins. 

Skal utvikle mennesker

Ubuntu har hatt stor suksess gjennom sine første ti år. Fotballakademiet og skolen har lyktes i å utvikle både fotballspillere og gode mennesker. Arbeidsledigheten blant unge i Sør-Afrika er enorm, men tallene viser at Ubutnu er en braksuksess. 

Hele 58 prosent av alle mellom 15 og 24 år i landet er arbeidsledige, men blant de som er uteksaminert fra Ubunutu er arbeidsledigheten helt nede på 3 prosent.

– Vi har et svært godt inntrykk av Bodø/Glimt som klubb og menneskene som jobber der. For oss er det viktigste å hjelpe hverandre til å utvikle mennesker, sier Jenkins på dagen ti år etter at han fikk realisert sin store drøm. 

Det handler altså, i aller høyeste grad om mye mer enn bare fotballspillere og sportslig suksess når Bodø/Glimt og Ubuntu nå samler krefter og samarbeider på tvers av kontinentene for å nå møte nye utfordringer og nå nye mål. 

 – Dette samarbeidet passer svært godt inn i vårt arbeid med Action Now og vil kunne bidra til en ytterligere internasjonalisering av dette konseptet, sier Thomassen. 

Se flere bilder fra Ubutus akademi og skole her: 

Denne artikkelen ble publisert: 08.02.2021