Skip to content

A-laget donerer penger til vaksinasjon i fattige land

Publisert 31. januar 2022

Våre fantastiske spillere gir av egne oppsparte penger til vaksinasjon i fattige land.

Som de aller fleste klubber i Eliteserien har også Bodø/Glimts spillere et eget botsystem. Botsystemet er et slags ordensorgan som sørger for at spillerne møter presist til trening og lunsj, har på seg riktig klær til riktig tid, har med det de trenger av utstyr og den slags. Får du bot må du betale av egen lomme til botkassa. 

Noen regler er også der bare for å sørge for klingende mynt i kassa. Du må for eksempel bla opp om du blir tatt i tilfeldig kontroll på flyplassen. Pengene som samles i botkassa har hvert år blitt brukt til en felles tur på slutten av sesongen. En tur som styrker både samhold og mentalitet i spillergruppa. 

Men i år, som i fjor har koronaviruset satt en solid stopper for reiseplanene til våre spillere. Det blir ingen tur, men det betyr ikke at botkassa forblir urørt. Pengene doneres nemlig til UNICEF og er øremerket vaksinasjon i fattige land. 

– En riktig ting å gjøre

Det er Vegard Leikvoll Moberg som har vært lagets botsjef i 2021, den som har passet på at alle har betalt det de skylder. Han forteller at det er spillerne selv som har kommet opp med ideen om å donere pengene. 

Botsjef, Vegard Leikvoll Moberg sier spillerne selv kom på ideen om å donere pengene til UNICEF. Foto: Kent Even Grundstad
Botsjef for 2021, Vegard Leikvoll Moberg, sier spillerne selv kom på idéen om å donere pengene til UNICEF. Foto: Kent Even Grundstad

– Vi donerte vekk i fjor også, så derfor lå det litt i kortene at det kom til å skje i år også. Vi så en reklame for vaksineprogrammet til UNICEF på TV  og bestemte oss for at det er en riktig ting å gjøre nå, sier Leikvoll Moberg på telefon fra Vestlandet, der han er på juleferie. 

I fjor gikk pengene fra Glimts botkasse til rasofrene på Gjerdrum. 

– Det har vært et innbringende år for botkassa. Vi kom litt sent i gang med årets innsamling, men nå har vi hatt opptelling. Det er en bra sum, ja, sier han uten å avsløre noe mer. 

De siste koronarestriksjonene gjorde at det ble vanskelig for laget å reise på den årlige botturen, men det er ikke hovedgrunnen til at pengene blir donert for andre året på rad. 

– Det hadde sikkert gått an å reise i år, men nå blir det sånn. Vi har reist mye i høst og så da er det fint å kunne gjøre noe viktig for andre enn seg selv, sier han. 

– Det er en viktig sak. 

Sørger for vaksine også til fattige land

UNICEF jobber sammen med andre organisasjoner, eksperter og myndigheter over hele verden for å sikre vaksinasjon mot COVID-19 gjennom COVAX-samarbeidet. 

«COVAX-samarbeidet skal sikre at covid-19-vaksinen ikke bare havner i de rike landene, men også i land med lav inntekt. Det er helt avgjørende for at pandemien skal ta slutt.

Mange land har kjøpt doser nok til å vaksinere sin befolkning tre ganger. Mens mange land har ikke fått en eneste dose.

Først når alle har fått vaksinen, er vi alle trygge og verden kan åpne igjen. Barna og familiene dere kan få tilbake livene sine og et tilnærmet «normalt» liv.», skriver UNICEF på sine hjemmesider.