Skip to content

Action Now – Viktigere enn noen gang!

Publisert 1. april 2020

Gjennom hele 2019 satte vi i FK Bodø/Glimt fokus på felles innsats for ei mer bærekraftig fremtid. Inspirert av fotballens verdensomspennende popularitet og påvirkningskraft, ville vi her i oppe i nord bruke vår stemme for å bidra til å gjøre FNs bærekraftmål kjent, og inspirere til ei positiv samfunnsutvikling.


Målet var å inspirere til handling, både hos privatpersoner og i næringslivet. Vi løftet frem FNs bærekraftmål på kampdagene og vi fortalte historier sammen med våre mange engasjerte ambassadører og partnere. A-laget spilte to TV-sendte bortekamper i den grønne Action Now-drakta med budskap fra alle våre draktpartnere. Ungdommene i Glimt-akademiet bidro med egne samfunnsnyttige tiltak. Klubben tok også interne grep, sammen med bl.a Iris Salten og Bodø Energi Fjernvarme. Vi har også brukt 2019 til å planlegge hvordan vi kan sette færre negative og flere positive avtrykk fremover. 

Så kom covid-19 og satte den mer tradisjonelle klima- og miljøkampen i skyggen, i alle fall for en stund. Vi har alle en helt annen kamp å spille nå. Men det handler fremdeles om å ta Action Now.

Klima og miljø

Mange har sikkert sett bildene av blå himmel over Wuhan og fisk som svømmer i klart vann i Venezias kanaler. En verden på vent forurenser selvsagt mindre. Er pandemiutbruddet på sett og vis en større vekker for både enkeltpersoner, bedrifter og stater?
Klima- og miljøforkjempere har altså fått nye virkemidler og beviser, og temaet vil fortsatt være høyaktuelt fremover.

Mer aktuelt enn noensinne

Samtidig fremstår viktigheten av å arbeide mot ei fremtid med FNs bærekraftmål som «veikart» viktigere enn noensinne. I disse dager er verden naturlig nok mest opptatt av helse og av økonomisk bærekraft. Det er også vi i Bodø/Glimt. Budskapet og inspirasjonen i Action Now er mer aktuelt enn noensinne.

I normal drift jobber klubben med fotball, både som topprodukt og i bredde. Sport handler om både fysisk og mental helse, samtidig som idretten har en viktig funksjon i arbeide med å utligne sosial ulikhet, for bedre inkludering og for økt likestilling i samfunnet vårt. En annen viktig oppgave for oss er å skape lidenskap og fellesskap for supportere, frivillige, publikum og alle som engasjerer seg.  Bodø/Glimt er med å bidra til «det gode liv i Bodø» og regionen vår. 

Etter at pandemien var et faktum er vår felles oppgave åpenbar; bidra for andre. Stå sammen! Være solidariske. Dele vår kunnskap og oppmerksomhet. Ta Action Now!

Action Now i en ny hverdag

Gjennom de siste ukene oppleves fellesskapet med de andre fotballklubbene og idrettslagene her oppe i nord kjennes sterkere enn noen gang. Vi sitter definitivt i samme båt og gjennom samarbeid forsøker vi så godt vi kan å bidra for alle som nå ikke kan trene og møtes på vanlig måte. Eksempelvis har spillerutviklerne i Glimtakademiet bidratt med inspirasjon og øvelser, tilgjengeliggjort og delt med klubber og spillere i hele regionen. Også foreldretrenere og spillere deler egentreningstips og inspirerer hverandre. Det er å ta Action Now.

Våre fantastiske supportere på J-feltet har flagget sine tjenester til mennesker som sitter i karantene. Det er å ta Action Now.

Våre partnere omstiller seg og kjemper for å holde hjulene i gang for sine ansatte og kunder. Det ligger en klar oppfordring og forventning om å handle lokalt, og vi ser kreative løsninger og nye samarbeid som fremmer dette. Andre igjen tar et særlig samfunnsansvar og skaffer smittevernutstyr fra Kina. Det er å ta Action Now.

Når ingen av oss kan møtes på stadion eller samles på pub, så må vi holde Glimthjertene og fellesskapet varmt gjennom sosiale medier. Åpne møter, quizer og digitale treff for partnere. Det er å ta Action Now.

Det er også utrolig fascinerende og rørende å se hvordan samfunnet rundt tar Action Now. Plakater med barnetegnede regnbuer klistres i vinduene, ungdom går på tur med god avstand til hverandre, bedrifter og frivillige kjører varer hjem til oss og kulturlivet finner kreative formidlingsløsninger. Bodø Kommune informerer og koordinerer på en imponerende måte. Med Røde Kors på laget får vi også ringevenner i Bodø, noen av dem fra vårt eget A-lag. Det er å ta Action Now.

Grasrotbevegelsen er her

Så koker det kanskje ned til slike handlinger, i alle fall akkurat nå? Handlingene som hjelper til i lokalsamfunnet, som viser at vi står sammen og solidarisk støtter de beslutninger som tas. Mulig du blir mettet av budskapet, men det handler om å ta vare på hverandre.

Vi skal overholde smittevernregler for å beskytte alle vi er glade i, og alle vi ikke kjenner. Vi skal kjempe for lokalt næringsliv for å hindre stengte dører og mennesker uten arbeid.  Vi skal inspirere til nytenking og innovasjon.

Action Now er mer aktuelt enn noensinne. En grasrotbevegelse som er nødvendig for å skape ei mer bærekraftig fremtid og en bedre verden.

Vi ses på Aspmyra! #førrevig

Hilsen FK Bodø/Glimt og våre Action Now ambassadører Iris Salten, Bodø Energi og Nordic Smart House, samt generalpartner SpareBank1 Nord-Norge