Skip to content

Nordland Fylkeskommune

Bli med på mobilitetsuka!

Nordland fylkeskommune forbereder til en uke med morsomme aktiviteter, arrangementer og konkurranser i håp om å inspirere flere til en mer miljøvennlig mobilitetsuke.

– 16. til 22. september tråkker vi til med mobilitetsuka i Nordland, sier Monika Sande, fylkesråd for transport og infrastruktur i Nordland fylkeskommune og fortsetter:

– Det blir blant annet kunstutstilling på Stormen bibliotek, spennende lanseringer og flere konkurranser.

Se hele programmet nederst i artikkelen

Oppfordres til å reise miljøvennlig

Hvert år deltar mer enn 2000 europeiske byer og tettsteder på Europeisk Mobilitetsuke, verdens største kampanje for miljøvennlig transport. Målet er å bytte ut bilen med sykkel, kollektivtrafikk eller bena for å komme seg til jobb.

Sammen med mennesker over hele Europa blir Nordland nå oppfordret til å reise mer miljøvennlig.

– Vi vet at utslipp fra transport utgjør 16 prosent av klimagassutslippene i landet. Sammen med folk over hele Europa blir vi oppfordret til å prøve alternativer til bilkjøring, og vi håper alle i Nordland tar utfordringen, forteller Sande.

Automotive parking light, Mode of transport, Motor vehicle, Bus, Sky, Cloud, Wheel, Asphalt, Thoroughfare
Bussen stopper rett ved Aspmyra fotballstadion. Foto: Isabell Grønnslett

Bedre forbindelser

Mobilitetsuka har som mål å synliggjøre hvordan du kan reise mer miljøvennlig, samtidig som du dekker transportbehovet ditt. Årets hovedbudskap er «Bedre forbindelser», som handler om trygge og forutsigbare reiser, enten om du går, sykler eller tar kollektivt.

– For Nordland fylkeskommune er forbindelser i samfunnet er viktig, og vi ønsker å fremme forbindelsen mellom opplevelser og mobilitet. Derfor er flott å samarbeide med Glimt og fremme kollektiv transport til og fra kamp, forteller Tone Øverli, Seksjonsleder for mobilitet i Nordland fylkeskommune.

Reis Nordland har et bredt tilbud i Nordland innen buss, hurtigbåt og ferge. Det er så mange som 440 busser i bruk, 19 hurtigbåtforbindelser og 23 fergeforbindelser. Fylkets visjon er at man sammen bygger attraktive og inkluderende samfunn, og mobilitet er en viktig del av dette.

– Forbindelser er viktige for våre reisende, men også for oss som jobber med mobilitet, forteller Tone.

Hurtigbåt Elsa Laula Renberg på vei til Bodø. Foto: Isabell Grønnslett

Kamppartner

Søndag 18. september er Reis Nordland kamppartner når Bodø/Glimt tar imot Haugesund hjemme på Aspmyra stadion.

– For oss er dette en perfekt anledning til å få enda flere til å ta del i mobilitetsuka, sier Sande og fortsetter:

– Reis Nordland skal blant annet holde stand på Aspmyra før kamp. Der kan du gjette resultatet på kampen, så trekker vi noen heldige vinnere av flotte premier.

Fokus på bærekraftsmål 9 og 11

Nordland Fylkeskommune legger stor vekt på bærekraft i alt arbeid som gjøres. Under kampen skal fylket sette søkelys på bærekraftsmål 9 «Industri, innovasjon og infrastruktur» og 11 «Bærekraftige byer og lokalsamfunn» under søndagens kamp.

– Bærekraftsmål 11 setter et større fokus på byer og lokalsamfunn og hvordan man gjør samfunnet inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige, sier Øverli.

Reis Nordland tar en aktiv del i det grønne skiftet og har allerede iverksatt el-busser i Bodø og skal også videreføre dette andre steder i fylket. I tillegg satses det mer og mer på elektriske ferger.

– I tillegg er vi opptatt av innovasjon i mobiliteten og å teste ut nye løsninger. Derfor har vi valgt å fokusere på bærekraftsmål 9, forteller Øverli.

Målet setter et fokus på å bygge solid infrastruktur og fremmer inkludering og bærekraftig industrialisering og innovasjon. Fylket investerer i nye innovative løsninger som kan bidra til både sosial bærekraft og bærekraftig mobilitetsløsninger.

FAKTABOKS

  • Gjennom eliteseriesesongen 2022 følger vi Bodø/Glimts kamppartnere med artikler som forteller om hvordan partnerne jobber med bærekraft.
  • Hver kamppartner fronter minst ett av FNs 17 bærekraftsmål, med tydelig fokus på hvordan Glimts kamppartnere er med på å skape ei bærekraftig utvikling innenfor sine bransjer og funksjoner.
  • Action Now tar utgangspunkt i FNs bærekraftsmål. Bodø/Glimt vil gjennom programmet bidra til økt kunnskap hos befolkning og næringsliv om FNs bærekraftsmål, inspirere og legge til rette for innovative partnerskap – og inspirere til faktisk handling.
  • Her kan du lese mer!

Tester ut nye løsninger

I tillegg til bybusser og langdistanse busser, er det for øyeblikket to selvkjørende busser i Bodø.

– Vi ønsker å dekke et transporttilbud fra Sentrumsterminalen til Nordlandssykehuset, forteller Øverli.

De selvkjørende bussene er gratis å bruke og fylkeskommunen ønsker at så mange som mulig skal bruke de under prosjektperioden.

– Selvkjørende teknologi er under kraftig utvikling og har et stort potensial i samfunnet og kan bli en viktig del av mobiliteten i framtiden.

Mode of transport, Land vehicle, Automotive design, Tire, Wheel, Car, Sky, Shorts
Her fra åpningen av de selvkjørende bussene 28. juni i år. Bussene fikk såpebobledåp av barnehagebarn. Foto: Byraa Bodø
Land vehicle, Tire, Wheel, Bus, Photograph, Window, Line
HentMeg bussen er populær blant eldre. Foto Byraa Bodø.

– Vi har også HentMeg-bussen, fortsetter Øverli.  

HentMeg kjører mellom 10 og 14 og frakter passasjerer fra ønsket busstopp til det stoppet som er nærmest deres destinasjon for reisen. Man kan altså bestille en buss som kommer og henter deg og kjører deg fram i Rønvik, Bodø sentrum og det koster bare en bussbillett. Rullestol, rullator eller barnevogn må gjerne medbringes. Tilbudet skal også bli utvidet til Sandessjøen etter hvert.

Videre forteller Tone:
– For oss er det viktig å være en del av endringene som skjer i samfunnet, og vi jobber aktivt med å fremme bærekraftig utvikling.


HVA SKJER I MOBILITETSUKA?

Her er programmet for årets mobilitetsuke i Bodø.

Kunstutstilling på Stormen bibliotek

16.–22. SEP.

Vi har bedt barnehagebarn tegne den artigste måten å reise på i hverdagen. Tegningene vil være utstilt hele uken på barneavdelingen til Stormen bibliotek.

Konkurranse

6.–22. SEP.

Vi trekker ut tre heldige vinnere av Travel Pass Nordland! Alt du trenger å gjøre er å reise med selvkjørende buss og skrive navn og telefonnummer på skjemaet i bussen. Vinnerne trekkes 23. september.

Formiddagskaffe om HentMeg

FREDAG 16. SEP. KL. 10.00–12.00

Reis Nordland byr på gratis servering og kaffe på Tusenhjemmets kulturkafé for å snakke om HentMeg-bussen. Har du noen spørsmål? Kom innom for en hyggelig prat.

Reis på Aspmyra

SØNDAG 18. SEP. KL. 16.00–18.00

Reis Nordland er kamppartner og holder stand på Aspmyra før kamp. Gjett resultatet før kampstart, og bli med i trekningen av flotte premier.

Kollektivt studentliv

MANDAG 19. SEP. KL. 10.00–14.00

Reis Nordland holder stand på Nord universitet med informasjon om kollektivtilbudet i Bodø. Vi serverer kaffe og deler ut gratis paraply.

Lansering av sanntid på selvkjørende buss

TIRSDAG 20. SEP. KL. 10.00–12.00

Smartere Transport Bodø inviterer til lansering av sanntidskart på selvkjørende busser. Vi feirer på Sentrumsterminalen og serverer gratis kake!

Sykkelservice på Pedalen

TORSDAG 22. SEP. KL. 12.00–15.00

Vi markerer bilfri dag med åpent sykkelverksted i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Kom innom Pedalen med sykkelen din og vi hjelper deg med lufttrykk i dekk, smøring av kjede og drivverk, samt monterer gratis ringeklokke på sykkelen din.

For mer informasjon se Reisnordland.no