Skip to content

Kirkens Bymisjon

– Hallo! Takk, takk!

Døra går opp. En person kommer ut og roper – Hallo! Takk, takk etter frivillig Geir, som nettopp har levert en av mange tusen årlige matposer til hjelpetrengende i Bodø.

Geir Magne Lauritzen er pensjonist, og frivillig hjelper i Kirkens Bymisjon i Bodø. Han bidrar tre dager i uken med å hente mat og husholdsprodukter fra Bodøs dagligvarebutikker og bakere – før han deretter kjører varer hjem til innbyggere som trenger hjelp.

 – Det begynner å bli halvannet år siden jeg meldte meg som frivillig. Det er innebygd i kroppen min at jeg må ha noe å gjøre, slik at da jeg gikk av på AFP ved 62 år måtte jeg ha noe å gjøre. Det å sette seg ned og ikke gjøre noe er helt håpløst. Arbeidet her er veldig givende. Du har en god følelse i kroppen når du kjører hjem igjen, forteller Lauritzen på tur ut til dagligvarebutikkene som hjelper bymisjonen med å hjelpe byens hjelpetrengende.

Hver dag, året rundt jobber i alt 14 frivillige med å hjelpe bymisjonen i deres arbeid rundt Matstasjonen. I sum legger de frivillige ned rundt 6.000 arbeidstimer per år. Noe som utgjør litt over tre årsverk.

 – Vi er helt avhengige av de frivillige. Vi får tilskudd som dekker husleien og bilene, men uten de frivillige hadde vi ikke hadde noen sjanse til å drive innsamling, pakking og utkjøring av mat, sier avdelingsleder Gatenært, Børge Hansen.

Mens bymisjonens ansatte jobber fram avtaler med byens bakeri, forhandlere og dagligvarebutikker, kjører de frivillige ut for å hente mat og dagligvarer inn til butikken. Her venter frivillig og koordinator Roy-Arne Nielssen og frivillig Alzubaidy Maitham Mushsin, som straks går i gang med å fordele og pakke poser og esker etter bestillingene som har kommet inn fra innbyggere som trenger hjelp. Deretter kjøres dagligvarene ut til de oppgitte adressene. Det er ikke alltid at adressen stemmer med deres egen.

De aller fleste holder seg også innendørs inntil Matstasjonens bil har forlatt.

Men ikke alle.

– Hallo! Takk, takk, ropes det etter Lauritzen som akkurat har satt en pose med dagligvarer foran døren til en av de faste på ruten.

I videoen under ser du hvordan Roy-Arne Nielssen og Alzubaidy Maitham Muhsin organiserer nedpakkingen før utkjøring:

Motor vehicle, Automotive design, Shipping box, Food, Trunk
Varebilen er fylt opp med poser og esker fulle av dagligvarer. Det er klart for utkjøring.

Det er ikke vanskelig å huske hvor maten skal. Listen er detaljert og nøyaktig, og mange er faste kunder.  Av og til skjer det at folk er i en akuttfase og kun trenger kortvarig hjelp. Av og til er de lenge inne, til de klarer å få seg en større inntekt og dermed kommer seg ut av listen. Men mange er inne  år etter år.

 – Vi valgte bymisjonen

Det hele er muliggjort takket være byens handelsnæring.

Dagen starter tidlig.  

 – Jeg er på plass i butikken klokken 07 hver dag, forteller frivillig og koordinator Roy-Arne Nielssen.

Lauritzen er en av 12 sjåfører og selv kjører han tre dager i uken. Han kjenner ruta godt, da det er faste givere.

Baker Olsen på Trekanten er en av dem.

 – Vi har vært med i rundt et halvt år, etter at vi diskuterte hvem vi ville gi overskuddsmaten til. Da bestemte vi oss for bymisjonen, da de har mange som trenger mat, sier Leni Olsen.

Kirkens Bymisjon er partner til Bodø/Glimt, og jobber målrettet for å utrydde fattigdom og sult. Vi velger oss derfor bærekraftmål nummer 2: Utrydde sult, når vi onsdag 25. mai er kamppartner til hjemmekampen mot Strømsgodset.

FAKTABOKS

  • Gjennom eliteseriesesongen 2022 følger vi Bodø/Glimts kamppartnere med artikler som forteller om hvordan partnerne jobber med bærekraft.
  • Hver kamppartner fronter minst ett av FNs 17 bærekraftsmål, med tydelig fokus på hvordan Glimts kamppartnere er med på å skape ei bærekraftig utvikling innenfor sine bransjer og funksjoner.
  • Action Now tar utgangspunkt i FNs bærekraftsmål. Bodø/Glimt vil gjennom programmet bidra til økt kunnskap hos befolkning og næringsliv om FNs bærekraftsmål, inspirere og legge til rette for innovative partnerskap – og inspirere til faktisk handling.
  • Her kan du lese mer!
Smile, Selling, Customer, Food, Retail
– Vi vurderte å begynne med Too Good to Go, men vi fant ut at det er andre som trenger maten mye mer, sier Leni Olsen hos Baker Olsen på Trekanten i Bodø. Geir Magne Lauritzen for bymisjonen er glad for bidraget.

– Veldig bra at noe gjøres

Bodø/Glimt-spillerne Alfons Sampsted og Marius Høibråten kjenner til bymisjonens arbeid, men er personlig ukjent med et slikt hjelpebehov.

 – Behovet er ikke veldig synlig, slik at det er ikke noe jeg tenker mye på i hverdagen. Men det er åpenbart et behov for å hjelpe, sier Høibråten.

Sampsted har heller ikke noe kjennskap til at noen trenger hjelp.

 – Hjemme på Island er det ikke noe synlig problem, men det er utrolig bra at så mange stiller opp og gjør noe, sier han.

Spillerne ser også miljøverdien.

 – Det kastes generelt for mye mat, slik at dette er også bra for miljøet, sier Høibråten.

Automotive design, Table, Tableware, Smile, Plant, Eyewear
Victor Torrissen spiller på gatelaget Glimtvis og nyter fotballpraten med selveste Alfons Sampsted og Marius Høibråten.

– Ingen skal gå sulten ut

Idet spillerne kommer inn i Møtestedet Kafé, er frivillig Geir Magne Lauritzen nær ferdig med sin lunsjpause etter noen timer med kjøring og bæring inn og ut av varebilen.

Snart skal siste tur tas.

Dagen derpå er det de samme rutinene. Frivillige kommer tidlig om morgenen og gjør klart til innhenting av mat og dagligvarer, før pakking og utkjøring.

 – Sult og riktig ernæring er også en utfordring i Norge. Vi tilbyr et mulighetsbilde til de som enten kort eller langvarig har trang økonomi. Vår hjelp kan være nok til at familier likevel får råd til å kjøpe bursdagsgave eller nye sko og klær til barna. Det er jo mye annet enn mat og dagligvarer vi trenger i hverdagen, sier salgs- og markedsansvarlig Sissel Qvam i Kirkens Bymisjon Bodø.

Maten bakerier og dagligvarebutikker i Bodø gir bort, bidrar til en vinn-vinn-situasjon. Det frigir midler og hjelper de som trenger det, og det bidrar til at vi kan drive Møtestedet Kafé. Her lager vår kreative kokk det vi får inn.

 – I kafeen er det gratis brødmat og kaffe, og middag til 10-20 kroner. Har du ikke penger får du middagen gratis. Ingen skal gå sulten ut herfra, sier Børge Hansen.

Samtidig får 150 hjem mat levert på døra hver eneste uke. 60 av disse er barnefamilier.

Qvam tror akuttbehovet kommer til å øke i tiden framover. Hovedårsaken er krigen i Ukraina.

 – Under koronaen fikk vi økonomiske midler til å kjøpe inn mat slik at det ble nok til alle. Ordningen er nå opphørt, slik at nå har vi kun det vi samler inn fra de lokale butikkene.

Har du lyst til å bidra? Vipps 200 kroner til 10449!

Har du spørsmål angående matlevering? Kontakt Matstasjonen på tlf.: 970 10075

Les mer om oss på vår hjemmeside!

På bildet under får du noen nøkkeltall over driften vår:

Coffee cup, Tableware, Product, Drinkware, Font, Recipe