Skip to content

Kirkens bymisjon

Amahl vokste opp under fattigdomsgrensen

Bodø/Glimts Amahl Pellegrino ville gjerne spille fotball da han var barn, men 12 år gammel måtte han passe på tre småbrødre mens mamma var på jobb etter jobb for å forsørge familien.

Stadig flere barn og unge i Bodø og Norge lever under fattigdomsgrensen.

– I Bodø lever 783 barn under den definerte fattigdomsgrensen. Dette er en økning fra tidligere år. Derfor jobber vi nå med flere tiltak for å bekjempe fattigdom, sier Sissel Qvam i Kirkens Bymisjon i Bodø.

Bodø/Glimts Amahl Pellegrino er født og oppvokst i Drammen, hvor han som eldst av fire søsken måtte bli voksen mens han fremdeles var et barn.

– Vi levde litt trangt. Det var mamma og fire barn. Slik at da jeg var 12 år måtte jeg passe på min lillebror på 7 år, og tvillingene på to. Det var å hente, bringe og lage mat. Det var fordi mamma sprang fra jobb til jobb og jobbet det hun klarte, forteller han.

Kirkens Bymisjon i Bodø jobber målrettet etter FNs bærekraftmål nummer 1; utrydde fattigdom, for å forhindre og forebygge fattigdom.

Bymisjonen er kamppartner når Glimt kommende søndag har hjemmekamp mot Sandefjord. Kampen starter klokken 18 på Aspmyra stadion.

Visste du? Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 115.000 barn i Norge vokser opp i fattigdom. Noe som er mer enn en tredobling siden 2001.

BÆREKRAFTMÅL NUMMER 1: UTRYDDE FATTIGDOM

Utrydde alle former for fattigdom i hele verden. Bærekraftsmål 1 har som mål å utrydde ekstrem fattigdom og halvere andel mennesker som lever i relativ fattigdom. Andel mennesker som lever i ekstrem fattigdom har gått drastisk ned siden 1990, men utviklingen vi ser i verden i dag går i feil retning: Fattige blir fattigere og rike blir rikere, og dette ser vi også i Norge. Å utrydde fattigdom er viktig for å nå alle FNs 17 bærekraftsmål. For å redusere fattigdommen trenger vi en mer rettferdig fordeling av ressursene våre, og vi trenger en bærekraftig økonomisk vekst.

Sto og så de andre spille

Amahl spilte litt da han vokste opp. Men det var verken tid eller penger til at han kunne begynne ordenlig sammen med klassekameratene. I stedet ble han stående utenfor gjerdet og se hvordan de trente.

_DSC2620_KentEvenGrundstadFoto.jpg
Amahl Pellegrino tar en velfortjent pust i bakken etter å ha sendt Aspmyra til himmels i 6-1 seieren mot Roma tidligere i år. Foto: Kent Even Grundstad

– Jeg hentet lillebror på skolen, og på vei hjem gikk vi alltid innom treningsbanen hvor jevnaldrende og klassekameratene mine spilte fotball. Vi så på en stund, så gikk vi hjem og spilte enten i hagen eller på en bussholdeplass som lå like ved huset, forteller han.Jeg har hatt voksentanker lenge. Kanskje litt for lenge— Amahl Pellegrino (31), Bodø/Glimt

I hagen var ofte lillebror keeper – mens på snuplassen til bussene var et busskur målet – og der kunne det være flere titalls barn sammen for å spille.

Jeg har hatt voksentanker lenge. Kanskje litt for lenge

Amahl Pellegrino

Først da Amahl kom i tenårene fikk han anledning til å begynne ordentlig på fotballtrening.

Det var ikke alltid like lett for ham.

– Da jeg var 12 år skjønte jeg ikke hvorfor vi hadde så lite penger, slik at i den tiden ble det mange småkrangler med mamma. Jeg mente hun ikke ville at jeg skulle ha venner. Da jeg ble større skjønte jeg at hun gjorde alt for oss. Det er litt vondt i dag, forteller han.

Samtidig har han og mammaen det fint sammen i dag.

– Jeg har et fantastisk bra forhold til mamma og hun er ofte i Bodø på besøk. Hun gjorde alt for oss og ønsket bare at vi skulle ha det bra. Det setter jeg utrolig stor pris på, sier han.

Amahl blir trist når han hører at stadig flere barn, også i Bodø, lever under fattigdomsgrensen. Han setter pris på arbeidet Kirkens Bymisjon gjør.

– Jeg var i kontakt med Kirkens Bymisjon i Drammen. Det er alfa og omega det arbeidet de gjør for at alle barn skal kunne få noen opplevelser. Arbeidet deres er gull verdt for et barn, sier han.ACTION NOWGjennom eliteseriesesongen 2021 skal vi følge Bodø/Glimts kamppartnere med artikler som denne. Hver kamppartner fronter minst ett av FNs 17 bærekraftmål. Action Now tar utgangspunkt i FNs bærekraftmål. Bodø/Glimt vil gjennom programmet bidra til økt kunnskap hos befolkning og næringsliv om FNs bærekraftmål, inspirere og legge til rette for innovative partnerskap – og inspirere til faktisk handling.

Action fattigdom-20.jpg
Kirkens Nødhjelp avdeling Skattekammeret på Mørkved har åpent hver dag og her kan du komme å låne gratis utstyr, få klær du trenger, gaver – og mere til. Prosjektleder Helene Halland ønsker velkommen inn. Foto: Lise Fagerbakk.

Action fattigdom

Kirkens Bymisjon utga høsten 2019 en rapport om barn som vokser opp i fattige familier. Der fortalte ungdom som selv har vokst opp i fattigdom hvordan det påvirker livet:

«Jeg tror vi har flyttet 26 ganger, ofte hadde vi korte leiekontrakter. Det er slitsomt. Livet blir rotete.» Tone 16 år, Oslo vest

«Matpakke? Aldri. Mamma bare sendte med oss sammenrullet matpapir, så det skulle se ut som vi hadde matpakke», forteller «Anette» (19) fra Namsos.

I Bodø og Salten forsøker vi å bøte på det vi kan. I 2020 opprettet vi derfor Skattkammeret på Mørkved, hvor vi har en rekke tilbud til barn og unge som vokser opp i familier med lav inntekt.

– Skattkammeret ble etablert i februar 2020, og  er en slags paraply rettet mot barn, unge, studenter og familier med lav inntekt. Straks du kommer inn døra finner du en mengde utstyr du kan låne. Nå har vi sommerutstyr inne, men i neste uke byttes dette ut med akebrett, ski, skøyter og mye annet, forteller prosjektleder Helene Halland.

95 prosent av utstyret er helt nytt. Noe som er mye takket gode avtaler med ulike sportsbutikker i Bodø.

– Her finner du ikke utslitt utstyr. Vi kjøper det meste nytt og utstyret vedlikeholdes. Vi er opptatt av kvalitet, da utstyret skal brukes av mange, sier hun.

Utstyret leies gratis av barn og unge under 20 år, samt studenter. Voksne betaler en symbolsk pris.

Videre innover i lokalet er det en sosial sone, med sitteplasser, bordtennis og fotballspill. Innerst er det klær å finne. Disse doneres til Skattkammeret, kvalitetskontrolleres og vaskes, før de henges opp. Det finnes også en reol med splitter nye og potensielle gjenstander som passer fint som bursdagsgaver. Gjenstander, og bursdagskort.

– Det er handelsstanden i Bodø som donerer dette til oss. Gjenstandene er gratis, som alt annet for barn og unge under 20 år, forteller Halland.

I andre etasje finner du møteplassen, hvor barn og unge kan møtes etter skoletid og blant annet spille Playstation 5.

– Hver mandag etter skoletid serverer vi også gratis middag, forteller Halland.

Åpningstiden på møteplassen er mandag klokken 15-18. For Skattkammeret er åpningstiden mandag-torsdag fra klokken 13-18. Det er alltid voksne til stede!

Skattkammeret er avhengig av frivillige for å holde åpent. I år har vi vært heldige og fått Glimt-spillere fra Glimt-akademiet til å komme en dag i uken.

– Vi er årskull 2005, og tidligere i år diskuterte vi hvilket bærekraftmål vi ønsket å fokusere på. Vi bestemte oss for mål nummer 1 og hver tirsdag rullerer vi på å komme hit for å jobbe som frivillig. Vi kommer to spillere hver tirsdag klokken 16-18, forteller Nikolai Åsjord og Eskil Selsbakk.

Action fattigdom-9.jpg
Kirkens Nødhjelp avdeling Skattekammeret på Mørkved ved prosjektleder Helene Halland får hver tirsdag hjelp av Glimt-gutter. Nikolai Åsjord og Eskil Selsbakk hjelper til med å henge opp klær som Skattekammeret vasker, før de henges opp i bakgrunnen. Klærne gis til små og store som trenger de. Foto: Lise Fagerbakk.

SKATTEKAMMERET

Skattkammeret er Kirkens Bymisjon sitt gratis fritidstilbud for barn og unge. Her kan barnefamilier/ barn og unge låne sports- og friluftsutstyr (voksne mot en symbolsk sum) og delta på kurs og aktiviteter. Skattkammeret er også en møteplass for barn og unge. Studenter ved Nord universitet og Politihøgskolen avd. Bodø låner utstyr gratis ved framvisning av gyldig studentbevis. Vi holder åpent fra klokken 13-18 mandag til og med torsdag. Skattkammeret har fem ulike tilbud: 1. Utlånssentral. 2. Gi det videre (gratis sport- og friluftsklær). 3. Bursdagsgaver. 4. Kurs og aktiviteter. 5. Møteplass

Action fattigdom-5.jpg

– Viktig innsikt

I alt rundt 20 voksne stiller jevnlig opp som frivillig. Blant dem studenten Christian Jurado fra Mexico, mens Linda Refseth er i praksis på Skattkammeret i forbindelse med sin utdanning. Refseth studerer for å bli sosionom, og mener arbeidet hun utfører i samarbeid med de frivillige, gir henne viktig innsikt inn i den teoretiske bachelorutdanningen.

– Å være frivillig her er veldig relevant til utdanningen min, og jeg finner det givende. Det er også godt å gjøre noe praktisk arbeid i tillegg til forelesningene på universitetet, sier hun.

Ikke minst trenger vi hjelp av frivillige for å holde et bra nivå på ulike aktiviteter.

– Vi har kurstilbud, uteaktiviteter, turer med bål, leker og mye mer, forteller Qvam, før hun roser de frivillige.

– Det er mange som bidrar slik at vi kan gjøre vårt for barn og unge, sier hun og smiler.

Det er også meget god oppslutning rundt vårt tilbud Gi det videre.

– Vi har en kontainer utenfor Skattkammeret, og den pleier å være full av klær. Mange leverer nye klær – med merkelappene på. Vi har også mange som kommer med hjemmestrikkede gensere, votter og luer, forteller Halland.

Action fattigdom-15.jpg
Kirkens Nødhjelp avdeling Skattekammeret på Mørkved har hver dag hjelp av frivillige. Studentene Christian Jurado og Linda Refseth studerer begge på Nord Universitet, og stiller gladelig opp på Skattekammeret for å hjelpe til. Prosjektleder Helene Halland får blant annet hjelp av Glimt-gutter hver tirsdag. Bak i bildet snakker hun med to av guttene, Nikolai Åsjord og Eskil Selsbakk. Foto: Lise Fagerbakk.

Vil du vite mer om Kirkens Bymisjon, se her.

Skattkammeret? Se her.