Skip to content

IRIS og Putte

Putte knuser bil

Bodø/Glimts Putte knuser bil med et smil hos Iris Salten IKS på Vikan i Bodø. Bil, campingvogn, henger – alt med kjennemerke kan leveres hos oss.

Siden 2018 har du kunnet levere ditt kjøretøy til Iris Salten IKS på Vikan mellom Tverlandet og Bodø. Nå er haugen stor – og alt som kan gjenvinnes, gjenvinnes.

Bodø/Glimts Putte og Runar Berg liker biler – og Putte liker å knuse de som ikke lenger kan kjøres. Bilknuser Geir-Tore Sandseth er så fornøyd med Glimts maskot at han gir high-five.

Kamppartner

Iris Salten IKS er søndag 17. oktober kamppartner når Bodø/Glimt tar imot Sarpsborg 08 hjemme på Aspmyra stadion.

Vi støtter deres arbeid rundt Action Now og bærekraft. For å signalisere dette arbeidet, og vårt arbeid, velger vi oss bærekraftmål nummer 12 Ansvarlig forbruk og produksjon.

Alt av kjøretøy

Iris Salten IKS tar imot og tar oss av alt av kjøretøy med kjennemerker. Det leveres flest personbiler. En god del av komponentene er gjenvinnbare.

– Når bilen kommer inn registrerer vi den ved å skjekke chassisnummeret, personopplysningene og kjennemerket. Deretter tar vi av kjennemerket og frakter bilen til vår metallavdeling. Ingen knuses før de har vært innom saneringshallen, forteller bilknuser Martin Seljeås.

Alt av væsker og gass tappes av og skilles inn i rent og urent avfall. Alt havner i egne dunker og saneres forsvarlig. Hjulene tas av – og dekkene tas av felgene. Katalysatoren klippes også av.

Visste du? I katalysatoren finnes det vanadium, krom, mangan, jern, kobolt, nikkel, kobber og platina.

– Når du leverer bilen til vraking blir den sanert, flatpakket og sendt videre til et gjenvinningsverk. Gjenvinningsverket bryter bilen fra hverandre og sorterer de ulike materialene. For eksempel stål selges videre som ny råvare – av stål kan det lages sykler, sykkelstativv, lyktestopler og betongarmering, forteller han.

Iris Salten IKS tar også imot elektriske kjøretøy.

– De elektriske- og hybridbilene har litt annen forbehandling før sanering. Hovedsaklig betyr dette at batteriene demonteres før vi frakter bilen til saneringsbehandling, for tømming av alle væskene. Dette er oljer og gass til aircondition-anlegget (AC-gass).

I videoen under får du se Runar Berg og maskoten til Bodø/Glimt Putte på vei til Vikan for å knuse bil. Hva kan Runar Berg om bilvrak? (NB! Ta deg tid til å se hele filmen 🙂

4HtB2rqxGS.jpeg
Putte og Runar Berg ser nærmere på en katalysator, som plukkes løs fra alle bilene før de knuses. Årsaken er at en katalysator inneholder edelmetaller.

Huskeliste før vraking:

 • Rydd bilen for personlige eiendeler og søppel
 • Ta ut bombrikke
 • Ha klart vognkort som dokumentasjon av kjennemerke og understellsnummer
 • Legitimasjon for utbetaling av vrakpant

I bildeserien under får du se hvordan Glimts maskot Putte og Runar Berg hadde det under besøket på Iris Salten IKS:

Klikk deg inn her dersom du trenger mer informasjon om bilvraking.

Ved ytterligere spørsmål, ta kontakt:

OagUGBRQNU.jpeg
Lever det utrangerte kjøretøyet ditt til Iris Salten IKS, oppfordrer Bodø/Glimts Putte og Runar Berg.

IRIS SALTEN IKS

 • Iris Salten IKS er et interkommunalt renovasjonsselskap med hovedkontoret på Vikan utenfor Bodø.
 • Iris Salten betjener de ni kommunene i Salten, som også eier selskapet. Eierandelen er beregnet ut fra innbyggertallet i kommunene.
 • Salten strekker seg fra Saltfjellet i sør til Hamarøy i nord, med Bodø kommune som regionsenter.
 • Vi henter og behandler både husholdnings- og bedriftsavfall, og setter vår stolthet i å være en serviceinnstilt og god samarbeidspartner. Det avfallet vi ikke sluttbehandler selv, sender vi fra oss til gode samarbeidspartnere for videre behandling.
 • Vår bedriftsrenovasjon er kommersiell virksomhet og en del av Retura-samarbeidet. Retura Iris har regionsansvar for alle Retura-selskapene i Nord-Norge.
 • E-post: iris@iris-salten.no
 • Telefon: 75 50 75 50

Denne saken er produsert av markedsavdelingen i Avisa Nordland.