Skip to content

Nordlys

Årets tredjedrakt: Nordlys over livet

I 2022 spiller vi en drakt kraftig inspirert av plassen vi er fra. Et av de sterkeste symbolene på Nord-Norge er lyset. Om sommeren bader vi i midnattsolen, mens den bekmørke vinterhimmelen lyses opp av et fargesprakende og dansende nordlys. 

«Æ har nordlys over livet, og Nordland e mitt land»

Selv om nordlysmengden varierer ut fra hvor mye solaktivitet det er, har nordlyset alltid vært her. Ikke akkurat her i nord, for de magnetiske polene flytter, helt naturlig på seg. Men nordlyset har alltid vært her på jorda. Dinosaurene så det samme bølgende, fargerike lyset jeg og du kan se i dag. 

Og uansett hvordan det står til på jorda, kommer også nordlyset alltid til å være her. Det flytter seg sørover, men det består. «Førr evig». I alle fall så lenge sola brenner. Nå er det vår oppgave å sørge for at også jorda kan vare «førr evig». 

Nordlyset danser over himmelen som et symbol på evigheten, er den også en påminnelse om at ikke alt varer evig. For natten er i ferd med å forsvinne for oss. Vi omgir oss med mer lys enn før. Det kommer vi tilbake til litt lenger ned. Men først litt positive sider ved lyset. 

Bedre belysning kan nemlig bidra til at vi oppnår hele 11 av FNs 17 bærekraftsmål, skriver lyskultur.no

Les mer om Nordlysdrakta HER